Jelenkor

Vajka község főbb adatai:

Terület: 821 ha
Lakosságszám: 468
Közigazgatási besorolás: Nagyszombati kerület, Dunaszerdahelyi járás
A község első írásos említése: 1186

Oktatás

A Vajkán működő egyetlen oktatási intézmény a Magyar Tannyelvű Óvoda. Az óvoda épülete 1974-ben készült el, 2009–2011-ben jelentős felújításon ment keresztül. Az óvoda egész napos, mellette konyha működik. Felszereltségéhez televízió, számítógép, nyomtató tartozik. A 2011-2012-es tanévben 14 gyermek látogatja.
Igazgató: Nagy Éva
Elérhetőség:
Vojka nad Dunajom 218
930 31 Vojka nad Dunajom
Tel.: 031/5548 146

A helyi szülők gyerekei leginkább a szomszédos települések: Doborgaz, illetve Bős alapiskoláit látogatják. A középiskolák közül a helyiek körében a somorjai, dunaszerdahelyi és pozsonyi iskolák a legnépszerűbbek.

Egészségügy

Az egészségügyi ellátást Vajkán a helyi egészségügyi rendelőben biztosítják.
A helyi körzeti orvos: MUDr. Szalay Mihály
Rendelési ideje: szerda, 08:00–1200
A körzeti rendelő elérhetősége:
Cím:
Körzeti Egészségügyi Központ (Obvodné zdravotné stredisko)
Vojka nad Dunajom 220
930 31 Vojka nad Dunajom
Tel.: 031/5548 189
A legközelebbi készültség Somorján, illetve Dunaszerdahelyen elérhető.

Közlekedés

Vajkát a környező településekkel rendszeres autóbusz-közlekedés köti össze. Az SAD Dunajská Streda járatai a Dunaszerdahely–Vajka–Pozsony útvonalon közlekednek naponta több alkalommal. Közvetlen autóbuszjárattal elérhető Somorja is. (Részletes menetrend a www.cp.sk oldalon.) A helyi önkormányzat autóbusza a Vajka–Somorja útvonalon közlekedik (lásd a menetrendet a főoldalon). A buszmegálló a község központjában, a vásártér előtt található.

A legközelebbi vasútállomás: Nagypaka – távolsága: 13 km.
Úszor – távolsága: 14,4 km.

A legközelebbi repülőtér: M. R. Štefánik repülőtér, Pozsony – távolsága: cca. 30 km.
Bécsi nemzetközi repülőtér – távolsága: cca. 80 km.

Vajkát Keszölcéssel kompjárat köti össze, amely naponta reggel öt és este fél tíz között közlekedik. A komp befogadóképessége: 14 gépjármű, kb. 50 gyalogos és kerékpáros. A komp rendesen óránként közlekedik, ám szükség esetén egymás után többször is fordulhat. Erős szél vagy sűrű köd esetén, illetve jégzajlás idején a kompközlekedés szünetelhet. A komp üzemeltetője a Vízgazdálkodási Vállalat (Vodohospodársky podnik, a. s.). A komp használata mindenki számára ingyenes. A komp vajkai kikötőhelyénél váróterem működik, a keszölcési kikötőhelynél étterem található.

Közúton Vajkáról könnyen megközelíthető Pozsony (cca. 36 km) és a járási székhely, Dunaszerdahely is (cca. 32 km). A légvonalban legközelebbi város, Somorja közúton a kompjárat igénybevétele nélkül cca. 46 km távolságra fekszik, kompjárat igénybevételével cca. 10 km-re.

Szolgáltatások

Vajkán két élelmiszerbolt és egy vegyesbolt működik.
Három vendéglátóhely áll a helyiek és a látogatók rendelkezésére, mindháromban van lehetőség étkezésre.
További szolgáltatások:
• Postahivatal
• Fodrászszalon
• Vásártér
• Gyümölcs-zöldség stand

Vallás

Vajka római katolikus temploma a 18. század végén épült, klasszicista stílusban, visszautaló barokk elemekkel. A templom Szt. Mihályt ábrázoló főoltárképe a 19. század elejéről származik, a főoltár márványarchitektúrája a 20. század elejéről. A szószék és a keresztelőoltár a 19. század elején készült, a későbarokk Immaculata mellékoltár a 18. század második felében, s ennek oltárképe a 19. század elején. A templom védőszentje Szent Mihály arkangyal.
A templomban rendszeresen végeznek magyar nyelvű szentmiséket. A szentmisék időpontja vasárnap délelőtt 9:30. A helyi egyházközség híreiről a templomudvar bejárata mellett elhelyezett hirdetőtábla tájékoztat.

Látványosságok

A helyi római katolikus Szent Mihály-templom a 18. század végén épült, klasszicista stílusban, visszautaló barokk elemekkel. A templom Szt. Mihályt ábrázoló főoltárképe a 19. század elejéről származik, a főoltár márványarchitektúrája a 20. század elejéről. A szószék és a keresztelőoltár a 19. század elején készült, a későbarokk Immaculata mellékoltár a 18. század második felében, s ennek oltárképe a 19. század elején.
A római katolikus Szent Mihály-templom mellett található az a Szent István-emlékmű, amely által a község névadója, Szent István azaz Vajk előtt tiszteleg. A bronz emlékmű a 2005-ös Szent István-napra készült, alkotója Lipcsey György szobrászművész.
A Szent István-emlékmű mellett található a Szent István-park, a római katolikus templom tövében, kiváló lehetőséget biztosítva a pihenésre. A Szent István-park tőszomszédságában a világháborús hősök emlékműve található.
Vajkán két temető létesült, amelyek közül a régebbi ma már megszűnt, de elhagyatott sírjai izgalmas felfedeznivalókat kínálnak. Ez a temető a község Doborgaz felőli bejáratánál található. A másik, ma is működő temetőben találhatóak az egykori vajkai nemesek, elsősorban a Molnár család pompás síremlékei.
A Vajka környéki természeti környezet, a Vajkai-tó és a Duna holtágai egyedülálló lehetőséget biztosítanak a természetjárásra. A Vajka környéki erdők élővilága különösen gazdag, a nagyvadaktól (vaddisznók, szarvasok, őzek) a különleges madárfajokon keresztül (sasok, jégmadarak, gémek) a hódokig, rókákig számos állatfaj képviselteti magát.

Kultúra, sport, szabadidő

Vajkán a postahivatal épületében a helyi önkormányzat könyvtárat tart fenn. A könyvtáros Oross Bernáth Anikó. A könyvtár nyitva tartása: havonta egyszer szombat délutánonként. További információ a könyvtárlátogatással kapcsolatban a Vajkai Községi Hivatalban szerezhető.
Sportolási lehetőségekre alkalmas a helyi futballpálya, amelyen időnként barátságos labdarúgó-mérkőzések kerülnek megrendezésre. A futballpálya melletti, öltözőknek helyet adó épület 2009-ben rekonstrukción esett át.
További sportolási lehetőségeket nyújt a község környéki természeti környezet. Lehetőség van sporthorgászatra, csónakázásra, túrázásra. Turistaútvonalak nincsenek kijelölve. A községet mindkét oldalról határoló gátak kerékpározásra, görkorcsolyázásra alkalmasak. Kikapcsolódásra ad módot a helyi római katolikus templom mellett létesített Szent István-park.
A helyi futballpályán évente több alkalommal diszkókra és egyéb közösségi rendezvényekre kerül sor. Ezekről a rendezvényekről általában a községben, a kompon, illetve a környékbeli településeken elhelyezett plakátok értesítenek.
Vajka évente ismétlődő kulturális rendezvényei:
– anyák napja,
– gyermeknap,
– nyugdíjasnap,
– betlehemezés.
Az évente ismétlődő rendezvények a helyi futballpályán vagy a Vajkai Községi Hivatal helyiségeiben kerülnek megrendezésre. A rendezvények szervezéséért a Csemadok helyi szervezete, a Vajk Polgári Társulás és a helyi önkormányzat felel.

Szent István-nap

A Szent István-nap Vajka legjelentősebb kulturális eseménye. 2003-től kerül megrendezésre. A Szent István-nap programjának állandó része az ünnepi szentmise a helyi római katolikus templomban, majd a templom melletti Szent István-szobor ünnepélyes megkoszorúzása. A bevezető ünnepélyes szertartást szórakoztató program követi a helyi futballpályán, amelynek részeként a Vajka partnertelepüléséről, Lesenceistvándról érkezett vendégek is lehetőséget kapnak a szereplésre. A Szent István-nap műsorának állandó összetevői a környékbeli folklórcsoportok, énekkórusok, zenészegyesületek fellépései, illetve egy barátságos futballmérkőzés a helyi futballpályán. A műsor csúcspontjaként már 2003-től minden évben (2006 kivételével) egy musicalt láthatnak a vendégek a helyi futballpályán. 2007-től ezek a musicalek az Érsekújvári Rockszínpad színészeinek előadásában láthatóak.
Az eddigi előadások:
2003: A Megfeszített
2004: István, a király
2005: Mária evangéliuma
2006: -
2007: József és a színes szélesvásznú álomkabát
2008: A napba öltözött leány
2009: 56 csepp vér
2010: Mamma Mia
2011: Oroszlánkirály